Oulun kaupungin kehittämissalkut - hanketietokanta

Kivikautta kaivaen - Lukion esihistorian opetuspilotti Kierikkikeskuksessa
*
 
Hankkeen nimi   Kivikautta kaivaen - Lukion esihistorian opetuspilotti Kierikkikeskuksessa
Hanketyyppi   Oulun kaupungin hanke
Salkku   Kaupunkikulttuurisalkku 2014-2020 
Tiivistelmä  

Tavoitteet

Kivikautta kaivaen -hankkeen tavoitteena on kehittää lukiolaisille esihistorian soveltava kurssi, joka painottuu arkeologiaan ja erityisesti kivikauden tutkimiseen kaivauksille osallistumisen kautta. Hanke on suunniteltu yhdessä Oulun lyseon lukion ja Nurmon lukioiden kanssa ja se on osa koulukohtaisia soveltavia kursseja. Siinä hyödynnetään Kierikkikeskuksessajo kuudentoista vuoden ajan toteutettua Suomen mittavinta arkeologian popularisointia, kouluopetusta ja yleisökaivaustyötä. Hankkeeseen palkataan kaksi työntekijää joista toiseksi etsitään yhteisöarkeologiasta opinnäytetyötä tekevä henkilö.

Toimenpiteet

•Helmi-toukokuu 2018: kaivauksenjohtajan, tutkimusapulaisen rekrytointi (2 henk. sopimukset kk 7-10). Tutkimusluvan anominen. Valmistelutehtävät yhdessä koulujen kanssa.
•Heinä-syyskuu 2018: Työntekijät hankkivat välineistön ja suunnittelevat kaivaustyön ja käytännön työt koulujen kanssa. Hankkeeseen liittyvän opinnäytetyön valmistelu.
•Elo-lokakuu2018: Johdantokurssit (2 pv) kouluissa, kaivauskurssit Kierikissä(3 pv) kaivauskurssit käytännön toteutus ja jälkityökurssit kouluissa (2 pv). Kaivausraporttien teko yhdessä Kierikin yleisökaivausten raportoinnin kanssa.
•Hankkeella on viestintäsuunnitelma joka perustuu koululaisten tekemään viestintään eri kanavien kautta.

Odotettavissa olevat tulokset

•Tiivistetään entisestään Kierikin vuodesta 2006 jatkunutta yhteistyötä lukiolaisten leirikoulukaivauksissa. Yhteistyökoulut ovat olleet vli10 vuotta kaivausleirikoulujen kanta-asiakkaita ja opettajat tietävät kaivaustyön vaatimukset.
•Kierikin kansainväliset yleisökaivaukset ja niihin liittyvät kaivausleirikoulut ovat Suomen pisimmät ja yli 1000 osanottajan ansiosta myös suurimmat. Tätä kokemusta hyödynnetään luomalla lukioiden opetussunnitelmaansopiva arkeologian opetuspaketti.
•Tavoitteena on luoda valtakunnan tasolla toimiva pilotti lukioiden arkeologian opetukseen opetussuunnitelman puitteissa.

Käsittelyvaihe   Päättynyt
Aloittamispvm   1.2.2018
Päättymispvm   31.12.2018
Rahoittajat  
Suomen Kulttuurirahasto (98,36%)
Oulun kaupunki
Toteuttajat  
Oulun kaupunki
Yhteyshenkilöt   Projektipäällikkö Leena Lehtinen
Vastuullinen johtaja Jonna-Marleena Härö.
Sähköposti etunimi.sukunimi(at)ouka.fi
Liitteet  
Logot    
 
   
*
© Oulun kaupunki - Oulun kehittämishankkeet - Hanketietokanta - palaute@ouka.fi